kontakt@boosbeton.rs 063 250 082 Obavezna najava pre dolaska

Žičane ograde

Karakteristike žičanih ograda

Povoljnost - žičane ograde su povoljnije i jednostavnije za montažu i zbog toga se koriste za ograđivanje velikih prostora. Poljoprivredna zemljišta, farme, skladišta, poslovni prostori, magacini, parcele - svuda je jednostavnije da se postavi žičana ograda kao obeležje granice i osnovna zaštita. Čvrstoća žice biće dovoljna za bezbednost, a dodatno se može postaviti bodljikava žica ili sprovesti struja kao vid zaštite

Trajnost je jedna od prednosti ovih ograda jer su uglavnom izgrađene od nerđajućih metala, tako da vremenski uslovi neće uticati na njihovu postojanost. Održavanje je minimalno, uglavnom čišćenje ukoliko se nakupi prljavština.

Estetika žičanih ograda je jednostavna, mada u novije vreme postoje različiti dizajni koji mogu ulepšati vaš ograđeni prostor. Ukoliko je namena žičane ograde za dvorište kojom želite da sačuvate privatnost, možete na ogradu dodati zelenu veštačku travu koja će zaštiti dvorište i smanjiti vidljivost kroz ogradu.

Vrste žičane mreže

Dva su oblika na koji se ukršta žica da bi se dobila mreža za ogradu:

  • Zavareni – nastaje tako što se žice poređaju horizontalno i vertikalno i zavare na svakom spoju. Ova struktura je čvrsta i stabilna i od nje se osim ograda mogu praviti i kavezi za životinje.
  • Pleteni – žica se vezuje u čvorove ( npr.fiksni čvorovi ili zglobovi) i tako se dobije čvrsta struktura. U zavisnosti od toga za šta se upotrebljava i kako se montira, ovaj tip žičane mreže može biti čvršći ili fleksibilniji.

Osim ove dve vrste žičanih mreža, žica se može uplesti tako da je bodljikava i takva se često koristi kao dodatak na žičanim ogradama za bolju zažtitu.

Vrste žice za ogradu

Za izradu žičanih ograda najčešće se koriste sledeće vrste žica:

  • Pocinkovana – čelična žica prekrivena slojem cinka. Cink štiti od korozije i tako žica postaje otporna na vremenske uslove.
  • Plastificirana – čelična žica obložena plastikom, najčešće pvc (polivinilklorid). Ovo takođe štiti žicu od korozije, i još dodaje estetsku komponentu – plastika kojom se oblaže može biti u različitim bojama.