kontakt@boosbeton.rs 063 250 082 Obavezna najava pre dolaska

Kovane ograde i kapije

Kovane ograde i kapije će ukrasiti vaše imanje i dati mu posebnu eleganciju i jedinstvenost. Izrada kovanih ograda zastupljena je dugo u našoj tradiciji i nekada su kovane ograde krasile imućnija domaćinstva. Danas su takve ograde pristupačnije, a mogu se praviti ručno ili fabrički.

Izrada kovanih ograda i kapija

Dva su načina na koji se kovane ograde prave: ručno i industrijski. Ograde se mogu praviti na tradicionalan način – tako što se gvožđe zagreje i onda ručno iskuje čekićem u željeni oblik, a mogu se koristiti i već industrijski proizvedeni elementi koji se oblikuju i zavare po odgovarajućem dizajnu.

Razlika između ova dva načina je u unikatnosti jer ograde koje su ručno kovane svakako imaju originalnost, za razliku od ograda koje nastaju kombinovanjem fabrički izrađenih delova uglavnom rađenih po šablonu. Takođe ima razlike i u ceni i ovde su u prednosti ograde od gotovih elemenata u odnosu na ručno kovane.

Elementi za kovane ograde i kapije

U današnje vreme najzastupljeniji način izrade je upravo kombinovanje elemenata da bi se dobio izgled po vašoj želji. Ti elementi su sledeći:

  • Paneli – oni čine osnovu ograde i prilagođavaju se vašoj zamisli što se tiče širine i visine, a na njih se dodaju drugi elementi.
  • Zakrivljeni elementi i uvojci – dodaju se kao ukrasi da bi se poboljšao izgled i jedinstvenost.
  • Ukrasi i ornamenti – oblici poput cvetova, lišća, geometrijski oblici dodatno personalizuju ogradu.
  • Stubovi – mogu biti jednostavni ili ukrašeni, zavisno od vaše ideje.

Zaštita kovanih ograda

Budući da se prave od čelika, kovanim ogradama i kapijama potrebna je zaštita od korozije što se postiže takozvanim toplim cinkovanjem. Čelik se potapa u vrelu kupku od cinka i ovo stvara dugotrajnu zaštitu. Osim toga, postoje i razni premazi protiv korozije.

U konsultaciji sa vama možemo zajedno doći do najboljeg i najlepšeg rešenja za vašu ogradu ili kapiju.